26.11.2020

День пам’яті жертв голодомору

28 листопада День пам’яті жертв голодомору

Щорічно, в четверту суботу листопада в Україні відзначається День пам'яті жертв голодомору.

Голодомор 1932-1933 років в Україні назавжди залишиться в пам'яті українців однією з найстрашніших сторінок нашого минулого. Тому обов’язок кожного свідомого українця – завжди нести в серцях пам’ять про ті страшні події і зробити все для того, щоб не допустити подібної трагедії у майбутньому. О 16:00 щорічно проходить загальнонаціональна хвилина мовчанння в пам'ять про страшні події нашої історії. Також з 2005 року проходить акція «Запали свічку» в рамках якої всі охочі шанують пам'ять померлих, поставивши свічку біля пам'ятника жертвам, а також на своєму підвіконні.

 До Дня пам'яті жертв голодомору у бібліотеці організовано виставку "Минуле стукає у наші серця". На виставці представлені документальні книги та статті, спогади свідків тих жахливих подій, художньо-документальні книги відомих українських письменників В. Барки "Жовтий князь" та У. Самчука "Марія". 

 
 РАДИМО ПРОЧИТАТИ: 

Голодомор у першій столиці /Укладання І.Шуйського, В. Полянецького; Передмова І. Шуйського. – Х., 2006. - 288 с. 

У цій книзі висвітлені трагічні події,  пов’язані з Голодомором 1932-1933 років, котрі відбулися  в Харкові – столиці радянської України. Окремими розділами до книги увійшли літературні твори  українських авторів та дослідження фахівців про негативний вплив голодування на організм людини.


Самчук У. О. Марія: Хроніка одного життя. – Львів «Оріяна – нова», 2004. – 175 с.   

Роман «Марія» - це перший в українській літературі художній твір про примусову колективізацію та про голодомор тридцять третього року. Написаний він у стилі хроніки життя жінки-селянки. Помираючи голодною смертю, Марія пропускає через свою свідомість все страдницьке життя. Це надає образу Марії вищого, надпобутового сенсу, споріднює її  з Біблійними героїнями, підносить його до символу України.

https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=226 




ПАМ'ЯТНИКИ ТА МОНУМЕНТИ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ 1932-1933 РОКІВ В УКРАЇНІ

Комментариев нет:

Отправить комментарий