24.05.2021

День слов'янської писемності і культури

Щороку 24 травня ми відзначаємо День слов'янської писемності і культури. Свято встановлене згідно з Указом Президента від 17 вересня 2004 року, в день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія - просвітники, що відіграли визначну роль у розвитку й становленні слов’янського письменства і культури. Більшу частину свого життя брати-просвітителі Кирило і Мефодій присвятили справі створення і розвитку слов'янської писемності. Вони вважали, що писемність є найважливішою складовою частиною культури будь-якого народу. Кирило розробив і уклав першу упорядковану слов'янську абетку, чим поклав початок розвитку слов'янської писемності. За ім'ям творця абетки вона стала називатися "кирилицею".  

Просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов’янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов`янських літератур.

У 2021 році День слов’янської писемності і культури відзначать:

· В Україні. Свято встановлено Президентським Указом, виданим 17 вересня 2004 року.

· У Білорусі. Ця республіка першою на пострадянському просторі постановила святкувати День слов’янської культури і писемності – з 1986 року.

· У Болгарії.

· У Північній Македонії. Тут цей день відзначається святкової церковної служби. Громадян країни вітає з цим знаменним днем глава уряду.

· У Сербії.

· У Словаччині та Чехії. Тут день слов’янської писемності відзначається 5 липня.

У цих державах свято є загальнонаціональним, відзначається з вихідним днем.

 Кирило і Мефодій біографія та цікаві факти

Комментариев нет:

Отправить комментарий