26.04.2021

ЧОРНОБИЛЬСЬКА ТРАГЕДІЯ

 

Чорнобильський вітер по душах мете,
Чорнобильський пил на роки опадає,
Годинник життя безупинно іде...
Лиш пам'ять, лиш пам'ять усе пам'ятає.

(Олена Матушек 



Сьогодні 35 років з дня катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції, яка сталася 26 квітня 1986 року.
Чорнобильська аварія розцінюється як найбільша за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.  
Збитки від катастрофи не піддаються обліку, бо неможливо оцінити шкоду, завдану здоров'ю людей, радіоактивного забруднення довкілля, рідних домівок. Радіацією забруднено понад 54 тис. кв. км території, постраждало понад 3,4 млн людей, з яких 1,5 млн - діти. Смертоносна пляма накрила понад 1000 українських міст і сіл, а на карті України з'явилась 30-кілометрова «зона відчуження»..
           26 квітня є днем пам'яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, науковців, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису мужності, він навічно залишиться у пам'яті українського народу.

РАДИМО ПРОЧИТАТИ:

 

Щербак Ю.М. Чорнобиль: Документальна повість.– К.: Дніпро, 1989.– 223.

Автор часто бував у Зоні АЕС, мав численні зустрічі з учасниками „опору атомній стихії”. Враження від побаченого, почутого лягли в основу документальної повісті. Письменник розкриває подробиці аварії, аналізує факти, вчинки фізиків, медиків, авіаторів, персоналу АЕС. При цьому приділяє особливу увагу причинам, що привели до вибуху четвертого реактора

https://osvita.ua/school/literature/shch/79015/list-1.html

 

Гуцало Є. Діти Чорнобиля.– К.: Соняшник, 1995.– 104 с

Трагедія Чорнобиля – основний зміст цієї книги. „Україна після атомної катастрофи 1986 р. стала скорботною чорнобильською матір’ю для українського народу, і весь світ живої природи став її невинною жертвою”. Книга „Діти Чорнобиля” – це правдиві розповіді про трагічне буття юних героїв – уже після Чорнобиля.


 Що розповісти про Чорнобиль дітям: 9 онлайн-подій до 35-х роковин катастрофи

Комментариев нет:

Отправить комментарий